Adli Bilişim alanında rapor değerlendirme süreçleri bir raporun içerik, yöntem, sonuç ve genel kalitesi bağlamında gerçekleştirilen değerlendirmeleri ifade etmektedir. Dijital manada elde edilen kanıtların analiz edilmesi ve söz konusu bulguların mahkeme nezdinde delil olarak kabul edilebilmesi bağlamında değerli bir yaklaşım olarak tercih edilmektedir. Değerlendirmenin aşama aşama yapılması ve çok ciddi bir titizlik gerektirmesi söz konusudur. Adli bilişim rapor değerlendirme bağlamında aşamaların neler olduğuna göz atarak süreçle alakalı makul bir destek almanın önemine vurgu yapmak elzemdir.
Adli Bilişim Raporlarının Doğruluğu ve Güvenilirliğinin Değerlendirilmesi
Adli bilişim raporları genel manada doğruluğu ve güvenilirliği değerlendirilmesi gereken raporlar olarak kabul edilmektedir. Çünkü bu raporlar somut olayla alakalı genel bir çerçeve çizmesi ve verilecek karara dair önemli bir yol gösterici olması açısından değerlidir. Adli bilişim raporları her ne kadar uzmanlar ve profesyoneller tarafından hazırlanmış olsa da bu raporların doğru ve tutarlı olduğu bilgisine erişilmesi şarttır. Aksi takdirde adli bilişim raporlarının doğru ve güvenilir olmadığından hareketle bu raporların dikkate alınmasıyla elde edilen kararlar gerçekçi olmayacaktır.
Analiz Yöntemlerinin Değerlendirilmesi
Adli bilişim çerçevesinde hazırlanan raporların neredeyse tamamı dijital kanıtların analiz edilmesi sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda raporların analiz edilmesi için öncelikle analiz esnasında kullanılan yöntemlerin uygun olup olmadığı dikkate alınmak durumundadır. Doğru yöntemler kullanılması dahi analizin başarısına işaret eden bir durum değildir. Çünkü tercih edilen tekniklerin gerçekten de doğru uygulanıp uygulanmadığına bakmak gerekir. Analiz yöntemi doğru olsa da başarılı bir şekilde uygulanmayan analiz yönteminin sonuca ulaşmada pek de başarılı olmayacağı açıktır.
Kanıt Analizlerinin Kontrol Edilmesi
Rapor değerlendirme süreçlerinde en önemli detaylardan bir tanesi de kanıt analizlerinin dijital olarak incelenmesi ve yorumlanmasıdır. Bu, kanıtlarla alakalı değerlendirmelerin tutarlı bir şekilde yapılıp yapılmadığına dair en doğru sonuçları vermede önemli bir unsur olarak kabul görmektedir. Kanıtların eksiksiz ve anlaşılır bir şekilde sunulduğunun da değerlendirilmesi sonrasında kanıt analiz kontrollerinin tamamlanması söz konusu olacaktır.
Raporun Mantıksal Yapısının Değerlendirilmesi
Rapor değerlendirmesinin yapılması sırasında dijital manada yapılan incelemeler kadar raporun mantık çerçevesinde incelenmesi de çok önemlidir. Çünkü mantıksal yapısı dikkatli bir şekilde ele alınmayan raporun pek de doğru bir sonuç ortaya çıkarmayacağı ve ulaşılan sonuçların tatmin edici olmayacağı da açıktır. Bu noktada başlık, bölüm, paragraf ve diğer bütün yapılar arasında mantıklı geçişlerin olup olmadığına bakılmaktadır. Eksiksiz, net ve anlaşılır bir rapor varsa bu durumda mantıksal olarak kusursuz bir çözüme ulaşılabileceği de söylenebilir. Akıcı ve kolay anlaşılabilen bir raporla mantıksal yapısı da sağlam bir çözüm ortaya çıkar.
Rapor Değerlendirmesinin Hukuki Çerçevede Gerçekleştirilmesi
Rapor değerlendirmesi yapılırken her anlamda incelemeler gerçekleşse de en önemli detaylardan bir tanesi raporun hukuki çerçevede yeterince makul olup olmadığıdır. Çünkü adli bilişim hukukun bir alt dalı olarak hukuki konuların daha iyi açıklanmasına yardımcı olma amacı gütmektedir. Hukuk alanında uzman ve adli bilişim konularını derinlemesine bilen kimseler tarafından gerçekleştirilen değerlendirmelerle hukuki inceleme tamamlanmaktadır.
Rapor değerlendirmelerinin hukuki çerçevede yapılmıyor olması raporun değerini ortadan kaldırır. Çünkü hukuki geçerliliği olmayan hiçbir adli bilişim raporunun somut olaylara uygulanarak başarılı bir sonuca olanak tanıması söz konusu değildir. O halde analiz edilmesi gereken adli bilişim raporlarının yukarıdaki detaylar ışığında dikkate alınması gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Bu da raporun daha başarılı bir sonuç ortaya çıkarması noktasında fazlasıyla değerli bir konu olarak kabul görmektedir.